Potjestraining voor Dummies

PART I – de voorbereiding

Onze kleine prins is intussen 2 jaar en 3 maanden oud. Steeds vaker krijg ik de vraag of hij ‘al proper is’. Een lichte druk maakt zich van mij meester, dus klaar of niet (en dan heb ik het vooral over mezelf), hoog tijd om met de potjestraining te starten. Ik neem jullie graag mee op onze weg naar een pampervrije wereld.

Stap 1 – Vraag raad

Ga zeker te rade bij vriendinnen die recent hun peuter door de zindelijkheidstraining hielpen. Zij kunnen je vast heel wat tips en tricks aan de hand doen. Maar volg hun advies ook niet blindelings. Ieder kind is immers anders.

Mijn omgeving zit vol ervaringsdeskundigen, top zou je denken. En dat is het ook, ware het niet dat hun ‘kindjes’ intussen jongvolwassenen zijn. Dus ik word overladen met anekdotes en herinneringen. Voor echte tips blijf ik op mijn honger zitten, dus op naar stap 2…

Stap 2 – Google search

Het World Wide Web is a mom’s best friend. Kan je zoals ik niet direct bij familie of vriendinnen terecht, dan biedt Google zeker uitkomst. Met de juiste zoektermen – potje, potjestraining, zindelijk en peuter – krijg je direct toegang tot heel wat informatie en advies. Ik word al snel overspoeld met stappenplannen, potjes van allerlei soorten, beloningsystemen en nog veel meer.

Stap 3 – De hulpmiddelen

Fantastisch om met een paar muisklikken zoveel informatie te verkrijgen, maar allesbehalve evident om tussen dit alles de gouden oplossing te vinden.Ik besluit te vertrouwen op mijn intuïtie enerzijds en de reviews anderzijds. Niet langer getreuzeld… Een paar kliks op bol.com en 24 uur later staat de man van PostNL aan mijn deur met de volgende hulpmiddelen :

Stap 4 – de planning

Een vluchtige kijk in het boekje en de box maakt snel duidelijk dat dit een intensief proces wordt. Neem zeker je tijd, overhaast je peuter niet. Dat eindigt waarschijnlijk enkel in frustratie, zowel bij de mama als de kleine dreumes. Voor ons lijkt de paasvakantie het ideale startmoment. De crèche is gesloten en ik heb een weekje verlof. Spannend, dit wordt ons eerste grote project samen.

And so the adventure begins …

Zindelijk in 1 week. Benieuwd hoe Vince en ik het ervan af brengen? Schrijf je hieronder in op mijn blog.

Geef een reactie